Lifestyle- en Vermogensplanning is het proces van opstellen, aanpassen en uitvoeren van een financieel plan zodat je het leven kan leiden dat je wilt. Het proces start met het ontdekken van je wensen, dromen en doelstellingen die je leven beschrijven dat je eigenlijk wilt. Vervolgens het opstellen van een plan waarin de financiële mogelijkheden worden gecreëerd om dat leven te bereiken en/of te behouden.

Dit is kenmerkend voor Lifestyle- en Vermogensplanning:

 • Het beheer van je vermogen wordt gedaan vanuit het financiële plan.
 • Het begint dus met je huidige levensstijl of het leven dat je eigenlijk wilt;
 • Het is een voortdurend proces. Wanneer je leven verandert of de wereld om je heen, dan kan het zijn dat ook je plan moet veranderen;
 • Gebaseerd op een lange termijn één-op-één relatie met een financiële planner;

Voor wie is het bedoeld?

Het is bedoeld voor iedereen die zekerheid wil over het kunnen handhaven van zijn huidige levensstijl in de toekomst en zich realiseert dat hiervoor een plan nodig is.

Daarnaast is het voor iedereen die zich realiseert dat er een verschil is tussen zijn huidige levensstijl en het leven dat die eigenlijk wil en niet weet hoe deze stap financieel gezet kan worden.

In beide gevallen zal (toekomstig) vermogen vaak een belangrijke inkomensbron zijn.

Hoe ziet het proces eruit?

Het start met een kosteloos oriënterend gesprek waarin we goed naar je luisteren en je in een korte presentatie de waarheid over jouw geld vertellen. Als het clickt tussen ons en er een match is tussen jouw behoefte en wat wij kunnen bieden, dan formuleren we een adviesovereenkomst en stellen we een werkplan op.

Als we van start gaan dan bestaat het proces van Lifestyle- en Vermogensplanning uit de volgende stappen:


1. Lifestyle beschrijven

Beeld krijgen van je wensen/dromen/doelstellingen die het leven beschrijven dat je eigenlijk wilt (we kunnen daarin gebruik maken van het E-book ‘Ontdek en leef het leven dat je wilt’)


2. Financiële Planning

2.1 Factfinding

 • Inventarisatie van al je financiële contracten;
 • Vaststellen van de huidige kosten van je levensstijl;
 • Invoeren van alle feiten in financiële planningssoftware en daaruit een beeld maken je huidige en toekomstige financiële situatie in verschillende scenario’s. Deze analyse geeft een uitstekend overzicht van je huidige financiële situatie.
 • Vaststellen van je risicoprofiel;

2.2 Scan

 • Het beeld van de facts en doelen/wensen/vragen/opbrengsten langs het ‘Slimme Dingen Boek’ halen;
 • Aangeven welk verbeterpunten van toepassing zijn;
 • Mogelijke oplossingen formuleren;

2.3 Verbeteragenda opstellen

 • Korte termijn verbeter programma opzetten (in feite verbeteringen aanbrengen in je huidige financiële contracten;
 • Lange termijn verbeter programma opzetten. Dit is in feite het Lifestyle- en Vermogensplan. Hier zal het gaan om een programma van jaren met betrekkingen tot de ontwikkeling van je inkomen en je vermogen.

2.4 Uitvoeren agenda

 • Een overeenkomst opstellen om tot uitvoering te komen van het korte termijn verbeterprogramma;


3. Uitvoeren en bewaken van het Lifestyle- en Vermogensplan

 • Ieder jaar kijken we samen met je of je nog op koers bent om het leven te leiden dat je wilt. Als het nodig is brengen we veranderingen aan in het plan en voeren die uit;
 • Dagelijks bewaken we de ontwikkeling van je vermogen. Als er situaties zich voordoen die je plan in gevaar brengen, nemen we contact met je op. 

Wat levert het op en wat is de toegevoegde waarde?

De allerbelangrijkste opbrengst van Lifestyle Financiele Planning is natuurlijk een grote kans dat je het leven gaat leiden dat je wilt. Dit is geen 100% garantie omdat er altijd onzekerheden zijn. Maar het overlaten aan het toeval leidt zeker tot een aanmerkelijk kleinere kans.

If you fail to plan, you are planning to fail!
~ Benjamin Franklin

Daarnaast heeft onderzoek van Morningstar en Vanguard aangetoond dat tussen 1,8 en 3% meer rendement behaald kan worden in Lifestyle- en Vermogensplanning (met als basis een financieel plan) ten opzichte van traditioneel vermogensbeheer.  

Dat laatste leggen we graag uit in een persoonlijk gesprek en rekenen dan uit hoe groot dit verschil kan worden in jouw situatie.

Terug naar overzicht