avatar-ernst-jan

Het verhaal van Ernst-Jan


Ernst-Jan Bokma

Ik geloof in de maakbaarheid van een gelukkig leven en ik geloof dat daar veel bouwstenen voor bestaan.

Het realiseren van dromen en doelen is daar zeker één van. Dromen en doelen realiseren kan zijn het opheffen van beperkingen van tijd en geld. Het is soms lastig om die te zien en nog lastiger om ze op te lossen.

Financiële Planning is een vakgebied dat de belofte in zich heeft om mensen daarmee te helpen en daarom vind ik het een geweldig mooi vak.

Toen ik mijn Masters in Financial Planning afronden kon ik niet wachten om te beginnen. Ik heb echter wel gezien dat het vak jammer genoeg veel misbruikt is om financiële producten te verkopen.

Ik ben altijd geïnspireerd gebleven door de fantastische mogelijkheid van het vak Financiële Planning n.l.: mensen te helpen om hun financiële toekomst te verbete-ren zodat ze hun dromen en doelen kunnen gaan realiseren.

Zo beoefen ik mijn vak en krijg nog elke dag een kriebel in mijn buik als het lukt om een bijdrage te leveren aan een gelukkiger leven.

Dit is heel in het kort een onderdeel van mijn levensverhaal: ‘Ik ben geboren en opgegroeid in Halfweg, een dorpje dat tegen Amsterdam aanligt. Zowel van mijn vaders-, als mijn moederskant, heb ik Fries bloed.

Op school was ik op de basisschool eigenlijk alleen maar goed in rekenen, voor de rest was ik geen opvallende leerling. Ik had eigenlijk geen tijd voor zoiets saais als huiswerk. Ik hield van buiten zijn. In de polders rondom het dorp struinen, op mijn ‘landje’ in het riet fikkie stoken en hutten bouwen. Misschien niet zo gek als je bedenkt dat het merendeel van mijn voorouders boeren waren.

Pas toen ik een jaar of 16 was kreeg ik min of meer gedwongen door schoolonderzoeken en examens wat meer belangstelling voor school en leren. Toen begon ik meer nieuwsgierig te worden en ging mijn blikveld en belangstelling zich verruimen.

Uiteindelijk heeft dat geleid tot 3 afgemaakte studies en een mooie verzameling boeken. Elke studie was het begin van een nieuw beroep. HBO Bestuurlijke Informatica bracht me in de wereld van Informatieanalyse en het beroep Information Engineer.

In mijn avonduren ben ik aan een doctorale studie Bedrijfseconomie begonnen en toen ik daarmee klaar was ben ik organisatieadviseur geworden bij een groot toonaangevend kantoor. Daar heb ik heel veel geleerd over adviseren van grote bedrijven en overheidsorganisaties maar ik wilde graag de resultaten van mijn adviezen zien en dat gebeurde helaas vrij weinig. Het was advies presenteren en op naar de volgende opdracht.

Een postdoctorale studie Master in Financial Planning bracht me het prachtige beroep van Financieel Planner en mijn eigen bedrijf.

Ik ben heel wat keren in mijn leven verliefd geworden maar niet zo overdonderend toen ik op een zomeravond met een paar vrienden van hockey zat te eten in een Indonesisch restaurant in de Spuistraat in Amsterdam.

Ze kwam aanlopen met ons eten en het was alsof ik door de bliksem werd getroffen. Op dat moment kon ik geen woord meer uitbrengen en als het ‘toeval’ niet had geholpen was er wellicht verder niets gebeurd. Maar het ‘toeval’ kwam te hulp. Een paar maanden later kwam ik haar weer tegen op een afscheidsfeest van een gemeenschappelijke kennis en gelukkig kon ik toen weer praten. Dat deden we 5 uur onafgebroken, vergaten iedereen om ons heen en binnen 2 maanden woonden we samen. Ze is de liefde van mijn leven. We hebben twee dochters.