Wat moet je doen als een (beleggings)beer op je afkomt?

Ernst-Jan Bokma

Als de beurs een tijdlang daalt, dan spreekt men over een ‘bear market’. Een beer markt als ik dit zo vrij mag vertalen. Waarom de vergelijking met een beer? Omdat de beer eerst ‘gaat staan’ en dan naar beneden slaat. Een stier (bull market) staat dan weer symbool voor een opgaande beurs. Die valt namelijk omhoog aan.

Bereid u voor op een daling

De beurs beweegt altijd. Het gaat nu al een tijd goed op de beurs, maar er kan natuurlijk een moment komen dat het gaat dalen. Hoe moet je daarmee omgaan?

9 beleggingsblunders die beleggers maken tijdens een daling

Leer van de fouten die anderen hebben gemaakt. Beleggingsblunders zorgen er namelijk voor dat je minder vermogen opbouwt. Hier komen ze:

 1. De geschiedenis niet kennen
  De beurs stijgt in 75% van de tijd en daalt dus de andere 25%.

 2. De 75/25 regel vergeten
  Wees je bewust, dát de beurs dus ook gaat dalen.

 3. Niet aan het plan houden
  Voordat je begint met beleggen, maakt je een plan voor de komende jaren. Je hebt een vermogensdoel bepaald voor in de toekomst, dus houd de focus daarop.

 4. Denken dat de glazen bol werkt
  Sommige beleggers denken dat ze kunnen voorzien wat gaat gebeuren, en nog erger; ze handelen hiernaar. Het is onmogelijk om de beurs te timen, dus doe het niet!

 5. Luisteren naar de verkeerde mensen
  We hebben allemaal zo’n vriend of familielid die je ongevraagd raad geeft. Helemaal over beleggingen. Luister er niet naar. Ze kennen jouw situatie niet, praten vaak zonder enige echte kennis of hebben er een belang bij. Vaar je eigen koers.

 6. Te vaak kijken naar de portefeuille
  Je belegt voor de lange termijn, dus waarom zou je telkens inloggen en kijken naar de ontwikkeling van het vermogen? Hoe vaker je kijkt, hoe meer dalingen je ziet. Als je echter maar eens per jaar kijkt, eens per drie jaar of misschien zelf eens per tien jaar, dan zie  je weinig rode cijfers. Dit maakt je ervaring beter en voorkomt dat je emotionele keuzes maakt.

 7. Vergeten waarom ze begonnen zijn met beleggen
  Beleggen doe je met een doel. Je wilt eerder stoppen met werken, je hypotheek aflossen of (klein)kinderen helpen met een goede start. Als je dit kunt doen met een spaarrekening, dan was dat ons advies wel geweest. Je belegt niet voor niets, vergeet dat niet!

 8. Niet realiseren dat hun financieel planner hen wilt helpen
  Ik zie mezelf als de buffer tussen jou en jouw beslissing. Zeker als het gaat om je beleggingen. Zoals je vast weet, speelt emotie een grote rol bij financiële keuzes. Helaas is die emotie niet de beste raadgever en daarom sta ik daar graag tussen. Als je vragen of zorgen hebt, mag je me altijd bellen
 9. Stelling nemen in plaats van vragen stellen
  Als een belegging het slecht doet willen mensen direct switchen: “We moeten over naar een andere belegging”. Bij je dokter neemt je ook geen stelling: “Dit medicijn is niet goed, ik stap over”. Nee daar vraag je: “Is het verstandig om over te stappen naar een ander medicijn en welke bijwerkingen heeft deze?” Dit is ook slim als je gaat beleggen. Stel vragen over de strategie en fondskeuze, maar doe geen stelling als: “We moeten nu niet beleggen in …”.

Samen zorgen we dat je financiële rust krijgt en houdt. Ik help je graag! Neem contact met me op via: e.bokma@sd-b.nl.

Laat een reactie achter