Je dromen waarmaken

Ernst-Jan Bokma

Heb je een bucketlist? Jack Nicholson en Morgan Freeman hebben dit idee enorm populair gemaakt met hun gelijknamige film in 2007. ‘The Bucket List’ vertelt het verhaal van twee mannen met compleet verschillende achtergronden. Ze ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Beiden zijn terminaal ziek en emotioneel zoekende. Edward, gespeeld door Jack Nicholson, is extreem rijk, maar erg eenzaam. Carter, Morgan Freeman’s karakter, heeft een liefhebbende familie en een sterk geloof, maar voelt zich vervreemd van zichzelf. Samen besluiten ze alle dingen te doen waar ze ooit van gedroomd hebben, voordat ze “de pijp aan Maarten geven”. Ofwel de Engelse uitdrukking “to kick the bucket”, waar de bucketlist zijn bestaansrecht aan ontleent. 

De verhaallijn is gebaseerd op een bekend concept, ‘Carpe diem’. Deze Latijnse uitdrukking vertelt ons dat we de dag moeten plukken. Het doel van de film is om bewust te zijn van het feit dat het leven eindig is en we daarom het beste van onze tijd moeten maken. 

De bucketlist kietelt je fantasie en helpt dromen waar te maken. Echter, maar weinig mensen nemen de tijd om te bepalen wat op hun lijst staat. 

Om zoveel mogelijk uit het leven te halen is het plannen van financiële onafhankelijkheid, bijvoorbeeld je pensioen, van belang. Plannen voor uw pensionering is een andere mind-set dan wachten op je pensionering. Wij moedigen het eerste aan. Binnen Stark Diepenhorst & Bokma is dit een onderdeel van ons motto. We geloven dat iedereen zoveel mogelijk moet genieten van het leven. Onze financiële planning helpt je te begrijpen wat jij belangrijk vindt in het leven en waaróm dat zo is. 

Dat brengt ons terug bij de ‘bucket’ (NL: emmer). De bucket staat voor de pot met geld die nodig is om comfortabel te leven. Nu én na je pensionering. Onze financiële planning start met het bepalen van je bucket. Een mengelmoes van pensioenpolissen, beleggingsrekeningen, spaarrekeningen, levensverzekeringen en lijfrentes kan het lastig maken een goed beeld te krijgen van je vermogen. Tijdens ons inventarisatiegesprek, helpen we je inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden. Ons proces helpt om gestructureerd in kaart te brengen wat je verdient, hoe je belegt en, nog belangrijker, wat je nu uitgeeft en wat je in de toekomst wilt besteden.

Het denken vanuit de bucket creëert drie scenario’s. Ten eerste kan de bucket leegraken, omdat je niet voldoende gepland hebt voor de toekomst. Vaak denken mensen dat ze minder gaan besteden als ze met pensioen gaan. In werkelijkheid geven ze juist meer uit, omdat men meer tijd heeft om dingen te ondernemen. Het kan zijn dat je spaargeld weglekt door uitbundige uitgaven. Misschien beleg je in fondsen met te hoge kosten of heb je polissen die niet rendabel zijn. Als je emmer te leeg is, dan kun je je bucketlist niet afwerken. Dus geen safari over de Serengeti en die mooie Porsche blijft beslist in de showroom staan.  

Maar wat nu als de bucket overloopt? Je zult vast denken dat dit de beste uitkomst is. Je hebt efficiënt gespaard en bent bewust bezig geweest met je pensionering. Je heeft meer dan genoeg voor de jaren die voor je liggen. Je voelt je gerustgesteld door deze situatie. Tegen welke kosten heb je dit echter gedaan? Een overlopende emmer betekent dat je geld hebt vastgehouden, terwijl het je leven rijker had kunnen maken. De fiscus is tevreden met de erfbelasting bij overlijden, terwijl jij het vermogen had kunnen gebruiken om kansen te creëren en je ambities na te jagen.

Het laatste scenario is het beste voor je; je hebt precies genoeg geld in je emmer. Deze loopt niet over en raakt ook zeker niet leeg. De emmer is precies zo gevuld dat je de vrijheid hebt om te genieten van het leven vóór je pensioen, maar ook van de tijd die daarna komt.

Als financieel planner is het mijn rol je te helpen je emmer precies te vullen. Je wensen staan hierbij voorop, zodat je volop van je leven kunt genieten. Wij van Stark Diepenhorst & Bokma zijn niet zomaar financieel planners, we zien onszelf als financieel lifestyle planners. 

Met name het onderdeel ‘lifestyle’ is belangrijk. Voor ons is goede financiële planning niet slechts het voorbereiden voor later, maar het moet zorgen dat je de vrijheid krijgt om nú te leven. We gebruiken een holistische benadering, waarbij de nadruk ligt op wat jij belangrijk vindt en waarom. We helpen je te begrijpen waar je nu staat en waar je naartoe wilt.

Een schrijnende scène in de film speelt tijdens de zonsondergang op de top van een piramide. Carter vertelt Edward over een oud Egyptisch geloof waarbij zielen twee vragen worden gesteld aan de hemelpoort: “heeft u plezier gevonden in het leven?” en “heeft uw leven plezier gebracht bij anderen?” Als we al onze beslissingen zouden nemen met deze vragen in gedachten, dan zou werk-privé-balans wellicht op de juiste manier afgewogen zijn.

Als je hulp wilt bij de voorbereiding op je pensioen of met elk ander aspect van je financiële lifestyle planning, e-mail me: e.bokma@sd-b.nl.

Laat een reactie achter