Paul Morris (Unsplash)

Scan & Plan

Ernst-Jan Bokma

Actieplan voor een betere financiële toekomst

Scan & Plan heb ik ontwikkeld omdat ik heb ervaren dat traditionele Financiële Planning niet werkt.

Een aantal jaren geleden was ik onderweg naar Birmingham voor een conferentie over andere manieren van Financiële Planning. In het vliegtuig zat ik naast de winnaar van de wedstrijd Beste Financiële Planner van Nederland van dat jaar.

Ik was best wel nieuwgierig naar het winnende financiële plan van dat jaar en vroeg hem of ik het mocht zien. Het was een aardige man en hij zond me een linkje naar het winnende rapport. Terug van de conferentie kon ik niet wachten om het winnende rapport te bekijken. Het was vaktechnisch inderdaad een heel goed rapport maar het had één groot nadeel: het was 80 pagina’s vakjargon.
Ik had spontaan medelijden met de cliënt die het rapport moest lezen (hij had er immers goed voor betaald). Geweldig rapport maar communicatie waarde nul.

Er waren in die tijd al meer financiële planners die het belang van communicatie waarde in de gaten kregen. Zo schreef een Amerikaanse financiële planner een boekje met als titel: ‘The one page financial plan’. Dat was een hele grote stap van 80 naar 1 bladzijde.

Maar het gaat natuurlijk niet om het aantal bladzijden. Het gaat er om dat er inzicht ontstaat over de ontwikkeling van het geheel van je inkomen, uitgaven, bezittingen en schulden nu en in de toekomst. Dat daarin duidelijk wordt of er in de toekomst genoeg geld is om de levensstijl die je zo fijn vindt te kunnen voorzetten of te verbeteren.

Dus heel kort: heb ik genoeg geld om het leven te kunnen leiden dat ik wil?

Of nog korter: Genoeg?

Een Scan & Plan geeft antwoord op die vraag en laat je zien waar je kunt verbeteren. In die zin is het dus een actieplan voor een betere financiële toekomst.

Wil je een idee krijgen of het rendement en risico in jouw vermogensopbouw te verbeteren is ? Neem dan contact met mij op via: e.bokma@sd-b.nl.

Laat een reactie achter