Ontdek het leven dat je wilt in 3 simpele vragen

Ernst-Jan Bokma

Alice wil graag de weg weten maar ze heeft geen idee waar naar ze toe wil, ze heeft geen doel. Ze vraagt het de Kat.

‘Kunt u me alstublieft vertellen welke kant ik op moet gaan?’, zegt Alice. ’Dat ligt er helemaal aan waar je naar toe wil’ antwoordt de Kat. ‘Het maakt me eigenlijk niet zo veel uit waar naar toe’ zegt Alice. ‘Dan maakt het niet uit welke kant je opgaat’ zegt de kat!
Dit is een fragment uit ‘Alice in Wonderland’ geschreven in 1865 door Lewis Carroll.

Het sprookjesachtige verhaal kent een veelheid aan interessante gedachten die verpakt zijn in ogenschijnlijk kinderlijk onschuldige uitspraken.

Bewust of vaak misschien zelfs onbewust wil ieder mens toch wel ergens komen. Een fijne toekomst, succes in het werk… Wie kan er niet allerlei aantrekkelijke dingen voor de toekomst bedenken als je er even rustig voor gaat zitten. En de waarheid die de Kat aan Alice meegeeft staat als een huis: “Je komt vast wel ergens, als je maar lang genoeg loopt”.

Maar hoe vaak komen mensen na “maar lang genoeg lopen” nou echt waar ze eigenlijk op gehoopt hadden? “Het hangt er heel erg van af waar je naar toe wilt,” was natuurlijk een hele logische vraag van de Kat. Volwassen mensen zullen dan niet zo snel zeggen: “Dat maakt mij niet zo veel uit”. Maar of veel mensen heel duidelijk weten waar ze nou eigenlijk naar toe willen? Welke toekomst ze voor zich zien?

George Kinder is een succesvolle ‘Life Planner’ in Amerika en hij gebruikt o.a. deze vragen om mensen te helpen in korte tijd meer zicht te krijgen op wat ze eigenlijk willen in hun leven.
We werken al enige jaren met deze 3 vragen en hebben er buitengewoon goede ervaringen mee.

Probeer deze vragen spontaan te beantwoorden. Ga er niet te lang over nadenken. Schrijf direct op wat in je opkomt.

Het risico bestaat dat de antwoorden op deze vragen je leven gaan veranderen. Je bent gewaarschuwd..

Vraag 1

Stel je voor dat je financieel onafhankelijk bent en dat je genoeg geld hebt om in al je behoeften te voorzien, nu en in de toekomst. Hoe zou je je leven leiden? Zou je iets veranderen? Laat jezelf gaan. Houdt je dromen niet tegen. Beschrijf een leven zonder noemenswaardige financiële beperkingen.

Vraag 2

Stel je nu voor dat je naar je dokter gaat en dat die je vertelt dat je nog maar 5 jaar te leven hebt. Je zult je nooit ziek voelen maar je weet niet precies wanneer je komt te overlijden. Wat ga je doen in de tijd die je nog hebt ? Zal je je leven veranderen en wat ga je anders doen ?

Vraag 3

Tot slot, stel je voor dat je arts je confronteert met het nieuws dat je slechts 24 uur te leven hebt. Let op welke gevoelens bij je opkomen. Stel jezelf de vraag: Wat heb ik gemist? Wie ben ik niet geworden? Wat heb ik niet gedaan ?

In de antwoorden op deze laatste vraag zitten je echte doelen verscholen. De eerste twee vragen zijn een opwarming voor deze vraag.

Als in deze doelen beperkingen zitten opgesloten van geld en/of tijd en je wilt weten hoe je die kan opheffen ? Neem dan contact met mij op via: e.bokma@sd-b.nl.

Laat een reactie achter