De wetenschap van beleggen

Ernst-Jan Bokma

Nobel-prijs winnaars laten de weg zien naar meer rendement

Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd in Rotterdam met als hoofdvak Financiering en Beleggen. Tijdens mijn studie hebt ik heel vaak spijt gehad van die keuze. Ik vond het een draak van een vak. De nadruk lag op de wetenschappelijke kant en niet zozeer op toepassing. Althans ik kon de praktische toepasbaarheid niet ontdekken. Met de nodige moeite (bijles en tentamens over doen) heb ik me er doorheen gesleept.

Toen ik jaren later ging werken als financiële planner leek dit hoofdvak heel goed van pas te komen maar eerlijk was ik niet onder de indruk van met name de beleggingsproducten die banken en verzekeringsmaatschappijen boden in die tijd. Ik vond ze uitblinken in marketing maar niet in rendement en risico verhoudingen. 

Pas 3 jaar geleden ging bij mij het beleggingslicht echt aan. Bij Dimensional, een Amerikaanse belegginsinstelling, kwam ik de naam van Eugine Fama tegen. Je moet weten dat Prof. Fama één van de grondleggers is van de moderne beleggingswetenschap. Het beleggingsbeleid van Dimensional is onder andere op zijn werk gebaseerd en is nauw verbonden met Dimensional. 

Ik zag nu voor het eerste de praktische toepassing van de wetenschap in een groot aantal beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen die Nederland beschikbaar. Sindsdien is beleggen een vast onderdeel in mijn praktijk als financieel planner. 

In allerlei producten bouwen mensen namelijk vermogen op zoals: studiefondsen, kapitaalverzekering voor de aflossing van een hypotheek, pensioenproducten, lijfrenteverzekeringen en box 3 beleggingsrekeningen. Bijna altijd is het mogelijk om deze vermogensopbouw te verbeteren wat betreft risico en rendement. En wel: wetenschappelijk onderbouwd. 

Hierbij een tiental wetenschappelijk onderbouwde principes waaraan je altijd moeten houden als je vermogen opbouwt voor later:

1. Neem de marktprijzen als uitgangspunt

De markt verwerkt efficiënt alle beschikbare informatie. Dagelijks handelen de aandelenmarkten wereldwijd miljarden euro’s aan transacties tussen kopers en verkopers. De daarbij verkregen real-time informatie draagt bij aan het vaststellen van de prijs.

2. Heb vertrouwen in de werking van de markten

De efficiënte werking van de kapitaalmarkt werkt in het nadeel van fondsmanagers die de markt slimmer af proberen te zijn door middel van marktspeculatie of markt-timing. Onderzoek laat zien dat slechts 14% van de Amerikaanse beleggingsfondsen in aandelen en 13% in obligaties hun benchmark in de afgelopen 15 jaar hebben overtroffen.

3. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor verwachte rendementen

Sommige beleggers selecteren fondsen op basis van in het verleden behaalde rendementen. In het verleden behaalde resultaten bieden echter weinig inzicht in het verwachte rendement van het fonds. 

Zo blijkt bijvoorbeeld dat de top 25 best presterende Amerikaanse beleggingsfondsen over een periode van 3 jaar, de daaropvolgende 3 jaar stukken minder presteerden.

4. Laat de markt het werk doen

De kapitaalmarkt heeft lange termijn beleggers beloond met een positief rendement op hun vermogen. Beleggers verwachten een positief rendement op hun belegd vermogen. 

Historisch gezien hebben de aandelen- en obligatiemarkten voor vermogensgroei gezorgd die de inflatie meer dan compenseert.

5. Overweeg factoren die zorgen voor rendement

Academisch onderzoek heeft deze dimensies voor aandelen en obligaties geïdentificeerd die verschillen in verwachte rendementen verklaren. 

Beleggers kunnen een hoger verwacht rendement nastreven door portefeuilles rondom deze dimensies te bouwen.

6. Wees slim in spreiding

Het beleggen van effecten in vele marktsegmenten kan helpen bij het verlagen van het algemeen risico. Maar spreiding zou verder moeten gaan dan alleen in uw eigen regio. Wereldwijde spreiding maakt uw beleggingsuniversum groter.

7. Vermijd markt-timing

Je weet nooit welke markt het beter zal doen dan de andere. Met een wereldwijd gespreide portefeuille bent je als belegger in een goede positie om te profiteren van de rendementen op het moment dat die zich voordoen.

8. Houd je emoties onder controle

Veel mensen hebben moeite om hun emoties van hun beleggingen te scheiden. Marktresultaten fluctueren voortdurend. 

Reageren op actuele marktsituaties kan leiden tot ongunstige beslissingen op de meest ongunstige momenten.

9. Kijk verder dan de kranten koppen

Het nieuws en actualiteiten over de financiële markten kunnen uw beleggingsdiscipline op de proef stellen. 

Sommige berichten zaaien angst over de toekomst, terwijl andere u verleiden met de belofte om snel geld te verdienen. Als u zich laat verleiden, houd er dan rekening mee waar het bericht vandaan komt en handhaaf uw langetermijnvisie.

10. Focus op wat je in de hand hebt

Een financieel adviseur kan voor je een plan samenstellen dat afgestemd is op je persoonlijke financiële doelen en aspiraties. Dat kan leiden tot een betere beleggingservaring.

Wil je een idee krijgen of het rendement en risico in jouw vermogensopbouw te verbeteren is ? Neem dan contact met mij op via: e.bokma@sd-b.nl.

Laat een reactie achter